“Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezası verilen TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, tahliye edildi.  

Türkiye’nin Federe Kürdistan’da bulunan Zap, Avaşîn ve Metîna bölgelerine  yönelik kimyasal silah saldırısını değerlendirdiği için “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklanan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın yargılandığı davanın 3’üncü duruşması, verilen aranın ardından İstanbul 24’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti.

‘SINIRDA NELER OLDUĞUNU NEDEN MERAK ETMİYOR’

Fincancı’nın beyanları ardından söz alan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Fincancı’nın tutuklu yargılanmasının hukuksuz olduğunu söyledi. “Üst sınırdan cezalandırması kanuni ilkesini karşılamıyor, anayasa aykırı” diyerek, sözlerini sürdüren Öztürk, “Fincancı hakkındaki suçlamalar, tutukluluk kararı ve üst dereceden ceza talebinin hiçbir hukuki dayanağı yok” dedi. Mahkeme heyetine, “Cumhuriyet savcıları Türkiye’nin sınırında neler olduğunu neden merak etmiyor?” diye soran Öztürk, “İnsan hakları savunucuları araştırma yapılmasına dair çağrı yaptı diye sanık sandalyesine oturtulamaz. Adalet arayan insanları siz yargı yoluyla susturursanız hukuku yok edersiniz, suç toplumu haline getirirsiniz. Son zamanlarda ortaya atılan iddialara bakıldığı zaman durumun ne olduğu zaten anlaşılıyor” diye belirtti.

SUÇ OLUŞTURAMAZ

Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarından örnekler veren Öztürk, “2019’da TMK 7/2’ye yapılan ‘Düşünceyi açıklamak suç oluşturmaz’ eklemesini hatırlatıyoruz. Bu niye uygulanmıyor da Dr. Şebnem Korur Fincancı burada yargılanıyor?” diye sordu.  

 SAVCI HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Daha sonra söz alan Av. Meriç Eyüboğlu, davanın erkeden bitirilmek istendiğini söyledi. Eyüboğlu, “Hukuka aykırı hususları yaz yaz bitmedi. Adeta bir kara delik var. Ne desek boşa düşüyor. Ya da duvara çarpıp dönüyor” dedi. Eyüboğlu, davanın mahkeme heyeti tarafından erkenden bitirilmek istendiğine dikkat çekti. Pek çok hukuksuz durumu ilettiklerini ancak mahkeme heyetin yanı sıra duruşma savcısının kendilerini dinlemediğini belirten Eyüboğlu, ayrıca savcı hakkında Hakim Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayette bulunduklarının bilgisini aktardı. Eyüboğlu, “Savcı, duruşmaya gelmeden mütalaasını hazırlamıştı. Duruşmadaki delilleri tartışmadan, yargılanan kişiyi dinlemeden önceden mütalaa hazırlaması tarafsız olmadığını gösteriyor” diye kaydetti. 

‘HEPİMİZE BİR MESAJDIR’

Fincanı’nın, Medya Haber’e bağlanması ardından kullandığı ifadelerle birlikte fırtınanın koptuğunu anımsatan Eyüboğlu, “Suç maddesi tutuklamaya yeterli değildir. ‘Propagandadan’ kimse tutuklanmaz. Ancak Şebnem Korur Fincancı isen farklı olur. Bu gün ona yönelik linç girişimi TTB ve bu ülkede yaşayan hepimize bir mesajdır” ifadelerini kullandı. Mahkemelerin baskı altında olduğunu ve bağımsız olmadığının altını çizen Eyüpoğlu, 15 Temmuz 2016’da yaşandığı iddia edilen askeri darbe ardından yargı organlarında yer alan pek çok kişinin ihraç edilmesini örnek verdi. Eyüboğlu, “Hakimler vicdanlarına uyarak karar veremiyor” diye konuştu. Eyüboğlu, “Hiç tereddütsüz beraat kararı verilmelidir. Ortada bir suç yok” dedi.

PARMAK SALANIYOR

Söz alan avukat Özkan Yücel, hukukun helvadan “put” olarak algılandığını ve bu doğrultuda kullanıldığını söyledi. Siyasilerin toplumu dizayn etmeyi yargının eliyle yaptığını belirten Yücel, “Hedef tek başına Fincancı değil. Bu ülkedeki toplumsal güçlere parmak salladılar” diye konuştu. 

Mahkeme heyetine de tepki gösteren Yücel, “Sizin bu sessizliğiniz, teslim oluşunuzu gösteriyor. Tutuklamaya devam kararı verirseniz, hukuku yaralamış olursunuz. Ne yapacaksınız çok merak ediyorum. Artık tahliye kararı vermeniz gerekiyor. Yurt dışından ‘yargılanmak’ için birini tutuklu yargılamak hangi mantığa dayanıyor” diye konuştu.

‘HUKUK İKTİDARIN FAHİŞESİDİR’

Mahkeme heyeti, duruşmayı bitireceğini belirterek,  Fincancı’ya son sözünü sordu. Tekrardan söz alan Fincancı, anarşist kuramcı Bakunin’in “Hukuk iktidarın fahişesidir” sözlerini işaret ederek, “Baskılar, iktidarın yönlendirmesi ile oluyor. Bu nedenle bu hukuki bir dava değil siyasi bir davadır. TTB yok edilmek isteniyor. Aslında toplumun haklarını arama hakkı ellerinden alınmak isteniyor” diye kaydetti.  Fincancı daha sonra Adnan Yücel’in “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” şeklindeki şiirini okudu. 

HAPİS CEZASI VE TAHLİYE

Mahkeme, kararını açıklamak üzere duruşmaya bir saat ara verdi. Aradan sonra “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezası verilen TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, tahliye edildi.