YAYLA VE BAYIK’IN DURUŞMALARI ERTELENDİ

YAYLA VE BAYIK’IN DURUŞMALARI ERTELENDİ
Yayınlama: 22.01.2021
Gazetemizin Yazı İşleri Müdürü Sonya Bayık ile İmtiyaz Sahibi İdris Yayla’nın 2016 ve 2019 yılında yaptıkları haber takipleri nedeniyle haklarında açılan davaların duruşmaları görüldü.

Gazetemizin Yazı İşleri Müdürü Sonya Bayık’ın 12 Haziran 2019 tarihinde Hasankeyf’in sular altında bırakılmasına karşı yapılmak istenilen basın açıklamasını takip etmesi nedeniyle 35 kişi ile birlikte gözaltına alınıp serbest bırakıldıktan sonra “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet” gerekçesiyle yargılandığı davanın ikinci duruşması Batman 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’de görüldü. Duruşmada yapılan kimlik tespitinin ardından savuınmalara geçilirken, Bayık, verdiği ifade de gazeteci olduğunu ve ilçeye haber takibi yapmak için gittiğini belirtti. Çekim yaptığı sırada kolluk kuvvetlerinin gruba plastik mermi, biber gazı ile orantısız müdahalede bulunduğunu, basın kartını göstermesine rağmen çekiştirilerek gözaltına alındığını ifade etti. Bayık, üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek beraatını talep etti.

Bayık’ın ardından savunmaları alınanların ise Hasankeyf’in sular altında kalmaması ve ekolojik dengenin bozulmaması için Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi tarafından bir basın açıklaması düzenlendiğini, ancak kolluk kuvvetlerinin kendilerine yönelik biber gazı, plastik mermi, cop ile orantısız bir şekilde müdahalede bulunduğunu, polis şiddetine maruz kaldıklarını belirtip üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmediklerini dile getirerek, beraatlarını talep etti.

Alınan savunmalarının ardından duruşma 27 Mayıs’a ertelendi.

Öte yandan Gazetemizin İmtiyaz Sahibi İdris Yayla  hakkında haber takibi yaptığı 2016 yılında aralarında dönemin Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Sebahat Tuncel ile Batman Eşbaşkanlarının da bulunduğu 28 kişi ile birlikte kayyumlara karşı yapılan basın açıklaması nedeniyle “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet” iddiasıyla açılan davanın üçüncü duruşması Batman 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yayla’nın katılmadığı duruşma 2 Nisan’a ertelendi.