Yeni asgari ücret belli oldu

Yeni asgari ücret belli oldu
Yayınlama: 01.07.2022

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücrete yapılacak ara zammı açıkladı. Buna göre asgari ücret açlık sınırının altında kalarak net 5 bin 500 lira olarak belirlendi. 

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve hükümet yetkilileri ile açıklama yaptı.  Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “İnşallah toplumu memnun edecek bir rakam olur. Teşekkür ederiz” dedi. Ardından Erdoğan söz aldı.

Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

“*Enflasyon sadece ülkemizin değil tüm dünyanın öncelikli sorunudur. Kendi gerçeklerimiz sebebiyle enflasyon rakamları farklı tezahür etmektedir.

*Küresel üretim ve tedarik zincirlerinin çöktüğü bir dönemde Türkiye hem kendi ihtiyacını karşılayan hem de ihracatı ile öne çıkmıştır.

*Kamu çalışanlarımızın ve tüm emeklilerimize yüzde 40’ın üstünde bir zam artışı zaten yapılacak.

*Asgari ücrete temmuz ayından itibaren yüzde 30 oranında bir ara artış yapıyoruz. Yeni asgari net 5 bin 500 lira olacaktır.

AÇLIK SINIRI 6 BİN 391 TL, YOKSULLUK SINIRI 20 BİN 818 TL  

Türk-İş, Haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarına göre Haziran’da 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 20 bin 818 liraya yükseldi. Açlık sınırı ise 6 bin 391 liraya tırmandı. Haziran’da bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 8 bin 313 TL’ye yükseldi. 

SÜREÇTE NELER YAŞANDI?

Asgari ücretin 6 ayda erimesi nedeniyle toplanmak zorunda kalan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2015 yılından beri ilk kez 6 aylık artış için masayı kurmuştu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında yaptı. Toplantıdan çıkan mutabakata göre, asgari ücretteki artış temmuzdan itibaren geçerli olacak ve asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanacak. İkinci toplantı işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve hükümet yetkilileri ile birlikte bakanlıkta yapıldı.

TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda dün yapılan ikinci toplantının ardından açıklamalarda bulunmuş, “Komisyonda, net bir rakam üzerinde değerlendirme yapılmadı. İşveren tarafı da net bir rakam söylemedi. Biz enflasyon ve alım gücünün dikkate alınarak yeniden bir değerlendirme yapılmasını istedik” demişti. Irgat, “Beklentilerin yükseldiği dönemdeyiz. Bir yıl olarak düşündüğümüz asgari ücreti yenilemek durumunda kaldık. Enflasyon oranlarını ortaya koyduk. Yıllık enflasyonun yüzde 73 olduğunu, 6 aylık enflasyonun yüzde 40 beklendiğini ifade ettik. İnsanca yaşayacak bir ücret gerektiğini ifade ettik. Türk İş araştırmasındaki 6 bin 391 lirayı (açlık sınırı) ifade ettik. İşveren tarafı asgari ücrette desteğinin 5 puandan 10 puana çıkarılmasını istediler. Sonucu konfederasyonlar 

başkanlarına ve bakanlığa ileteceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

1 TEMMUZ’DAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Açıklanan asgari ücret, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak.

2021’de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50’lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.