Yeşil Sol Parti’den abluka altındaki köye ziyaret

Yeşil Sol Parti’den abluka altındaki  köye ziyaret
Yayınlama: 15.09.2023

Yeşil Sol Parti Şırnex milletvekilleri ve beraberindeki heyet,  yaklaşık iki aydır asker ablukasında olan Bana köyünü ziyaret etti.

Şırnak’ın Güçlükonak ilçesine bağlı 5 bölge Şırnak Valiliği tarafından 15 günlük süreyle giriş ve çıkışlara yasaklandı. Yasaklanan bölgeler arasında yaklaşık 2 aydır asker ablukasının olduğu Bana (Ormaniçi) köyü ve kırsalıda bulunuyor. Ablukanın sürdüğü köye Yeşiller Sol ve Gelecek Parti (Yeşil Sol Parti) Şırnak Milletvekilleri Newroz Uysal Aslan, Mehmet Zeki İrmez ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Halkların Demokratik Partisi (HDP) il örgütü ziyaret etti.

Köy girişinde askerler arabaları yaklaşık yarım saat durdurduktan sonra kimlik araması yaparak, heyetin girişine izin verdi. Köylüler tarafından karşılanan heyet, ziyaret boyunca askerler tarafından takip edildi.

Heyet, burada köy sakinleri ile sohbet etti.

‘ÇİZDİKLERİ SINIRLARI AŞARSAK TEHDİT EDİYORLAR’

Köy sakinleri heyete şu aktarımlarda bulundu: “Bir aydır köyün iki tarafı asker giriş çıkışlarında kontrol var. Bahçemizi saat 10.00 ile 16.00 arasında sulamasına izin veriliyor. Oda kimliğimizi askerlere bırakmak şartıyla izin veriliyor. Dün akşamdan itibaren 15 günlüğüne tamamen yasak ilan edildi. Hayvanlarımızı dahi otlatılmasına izin verilmiyor. Hayvanları köyden çıkartmak zorunda kaldık. Çevre köylere gönderdik. Pirinç ettik ve sürekli sulanması gerekir eğer üç gün sulandığı takdirde tümden yok olacak. Onca emeğimiz çöpe gitti demek.   Öğrencilerimiz okula gidemiyor. Çocuklar servisle Güçlükonak’a götürülüyordu ama yasak ilan edildiğinden beridir gidemiyorlar. Servislerin gidiş gelişlerine izin verilmiyor. Daha önce köyümüzü yaktılar ama biz yine köyümüzü terk etmedik, yine yapsalar yine çıkmayacağız. Yıllardır  biz bu uygulamalarla karşı karşıyayız. Yasağı çiğneyen öldürmeyle tehdit ediliyor.  Mesela bir koyunumuz kaybolsa peşinden gidip arayamayız, çizdikleri sınırları aşsak bizi vurmakla tehdit ediyorlar” şeklinde konuştu.