Zeynep Oduncu eğitim alanındaki yetersizlikleri meclis gündemine taşıdı

Zeynep Oduncu eğitim alanındaki yetersizlikleri meclis gündemine taşıdı
Yayınlama: 28.09.2023

Türkiye genelinde 2023-2024 eğitim yılı birçok yetersizlik ve sorunlarla başlamıştır.

Yeşil Sol Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Yeni eğitim öğretim yılında sorunların devam ettiği illerden biri de Batman’daki eksiklikleri meclis gündemine taşıdı.

Oduncu, Milli Eğitim Bakanına yönelttiği soru önergesinde okullardaki personel eksikliklerine dikkat çekerek “okullardaki tuvaletler öğrencilere temizletiliyor. Bu durum öğrencileri ciddi anlamda zorluyor” dedi.

Oduncu’nun soru önergesi şöyle:

Milli Eğitim Müdürlüğü, okullarda yardımcı hizmet personeli ile ilgili yeni bir atama ve çalışma yapmayarak, temizlik sorununu okul yöneticilerine havale etmeyi tercih etmektedir. Kırsal bölgelerde öğretmen ve okul yöneticisi olarak görev yapan binlerce eğitim emekçisi, asli görevleri dışında hizmetli ve memur çalışanlarının yapacağı işleri de yapmaktadır. Görev tanımları dışında her işi yapmaya zorlanan öğretmenler ve okul yöneticileri, yüzlerce öğrencinin kullandığı tuvalet ve lavaboları kendileri temizlemek zorunda bırakılmaktadır. Ya da bütçe dışı gelirleri varsa hukuka aykırı biçimde kayıt dışı yevmiyeli temizlik görevlileri çalıştırmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı; sorunları çözmek, okulların ihtiyaç duyduğu miktarda kaynağı okullara aktarmak yerine, bütün yetersizliklerini; öğretmenlere, öğrencilere, velilere ve okul yöneticilerine fatura etmektedir. Görevi, öğrencisine rehberlik ve ders vermek olan öğretmene sınıf, lavabo ve tuvalet temizliği yaptırılması kabul edilecek bir durum değildir. Okullara temizlik personeli, güvenlik, kırtasiye malzemelerinin temini için yeterli ödenek aktarılmadığı için idare ve okul aile birlikleri velilerden zorlama ile bağış vermeye mecbur bırakılmakta, bu durum da öğrenci velilerini ciddi anlamda zorlamaktadır.

Batman’da Okullarda temizlik personeli ihtiyacının bir kısmı geçici olarak TYP (Toplum Yararına Çalışma) kapsamında İŞKUR üzerinden karşılanması yoluna gidildiğini Batman basınına yansıyan bilgiler arasındadır. Batman yerel basınında yer alan bilgilere göre, Batman merkez 340, Kozluk 30, Sason 20, Beşiri 15, Gercüş 10 ve Hasankeyf 5 kişi olmak üzere 420 kişi bu kapsamda görevlendirilmiştir. 800 den fazla okul için 420 temizlik personelinin bu ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğu herkesin kabul edeceği bir gerçektir. Ayrıca kışın gelmesi ile birlikte Kaloriferci ihtiyacı, okul güvenliği içinde personel ihtiyacı olduğu ilimizdeki Eğitim Sendikaları tarafından bizlere iletilen taleplerdir. Yine okullara görevlendirilen TYP personelinin ihtiyaç olan kırsal kesim ve kenar mahalle okullarına değil, ihtiyaç duyulmayan merkezi okullara verildiği, Sağlıklı ve dengeli bir temizlik personeli dağılımı yapılamadığından kırsal kesim ve kenar mahalle okullarında temizlik hizmeti velilerin, öğrencilerin, okul idarecilerin omuzlarına bırakıldığı tarafımıza iletilen bilgiler arasındadır.

Bu bağlamda;

1- Batman’da okulların ihtiyacını giderecek sayıda kadrolu yardımcı hizmet personel ataması yapmayı planlıyor musunuz?
2- Batman’da her okula en az bir temizlik personeli ve bir güvenlikçi görevlendirilmesi durumunda en az 1600 personel ve kışın gelmesi ile birlikte bir de her okula bir kaloriferci de görevlendirildiğinde acilen en az 2000 yeni personel ihtiyacı olduğu açıktır. Bu kapsamda yeni personel görevlendirilmesi yapılacak mıdır?
3- Okullarda ücreti velilerden toplanarak personel çalıştırıldığı iddiası doğru mudur? Söz konusu iddialarla ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?
4- Batman’da eğitim alanında yaşanan sorunların tespiti, ihalelere ilişkin iddiaların açığa kavuşturulması, okulların fiziki koşullarının iyileştirilmesi, var olan eksikliklerin tamamlanması ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?