30 yıllık tutuklu Ramazan Nazlıer tahliye oldu

30 yıllık tutuklu Ramazan Nazlıer tahliye oldu
Yayınlama: 15.02.2023

İZMİR – Kırıklar Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ramazan Nazlıer, 30 yılın ardından tahliye oldu. 

Kırıklar 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan siyasi tutuklu Ramazan Nazlıer, 30 yılın ardından tahliye edildi. 1992 yılında “Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışmak” suçlamasıyla Amed’teki evinde gözaltına alınıp tutuklanan Nazlıer’e, yargılandığı Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) müebbet hapis cezası verildi.

30 YILIN ARDINDAN GELEN ÖZGÜRLÜK

Nazlıer sırasıyla Amed, Antep, Erzurum,Bingöl , Kırıkkale ve son olarak İzmir Kırıklar Cezaevi’nde kaldı. 30 yılık cezaevi yaşamı boyunca birçok işkenceye maruz kalan Nazlıer, 24 Eylül 1996 yılında Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ndeki katliamda saldırıya uğradı. Bu saldırıdan ağır yaralanan Nazlıer, uzun süre tedavi gördü. 

20 yaşında girdiği cezaevinden 50 yaşında çıkan Nazlıer’i cezaevi önünde akrabaları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Buca İlçe Örgütü ve Ege Tutuklu Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (EGE-TUHAYDER) yöneticileri karşıladı.  

‘SEVİNCİM BURUK’

Cezaevi çıkışında konuşan Nazlıer, “İlk çıktığımda özgürlük kokusunu hissettim. Gerçekten çok güzel bir duygu yaşatıyor. Ama birçok arkadaşım da cezaevinde kaldı. Bu durum biraz sevincimi buruklaştırdı. Arkadaşlarımızın da özgürlüklerine kavuşacağına inanıyorum. Ancak o zaman sevincimizi tam anlamıyla yaşayabileceğiz” dedi. 

‘DAYANIŞMAYA İHTİYAÇ VAR’ 

Yaşanan depreme ilişkinde konuşan Nazlıer, “Depreme çok üzüldük. Benim de ailem bu depremden zarar gördü. Kuzenim Hatay’da yaşamını yitirdi. Cezaevinde insan daha çok üzülüyor, çünkü elinden bir şey gelmiyor. Yani diyorsun bende orada olsam en azından bir taşı da ben kaldırırdım. Ya da elimden ne geliyorsa. Çünkü böylesi dönemlerde herkesin dayanışmaya, yardımlaşmaya ihtiyacı var” diye konuştu.