AKP’nin deprem planı: Kentleri Kalyon inşa edecek!

AKP’nin deprem planı: Kentleri Kalyon inşa edecek!
Yayınlama: 27.02.2023

AKP’nin deprem bölgelerinde yapılaşma planlarının yer aldığı TOKİ ve GYODER tarafından hazırlanan “Afet Bölgesi Tasarım Alanları Rehberi”ne göre, yıkılan kentleri Kalyon başta olmak üzere iktidara yakın şirketler inşa edecek. 

Mereş merkezli depremlerde yıkılan 11 kentte arama kurtarma ve yardım çalışmalarında harekete geçmeyen AKP iktidarı, yıkılan kentlerin inşası için harekete geçti. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Bana bir yıl verin” demesinin ardından harekete geçen Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER), “Afet Bölgesi Tasarım Alanları Rehberi” hazırladı. Hazırlanan rehberde kentlerin inşasında dünyada en çok kamu ihalesi alan 10 şirket arasında beşinci sırada yer alan Kalyon İnşaat başta olmak üzere iktidara yakın şirketler dikkat çekti. ANKA’da yer alan habere göre, AKP’nin yapılaşma planında Mereş, Meletî, Osmaniye, Hatay ve Adana’da 23 milyon 426 bin metrekare alanda 85 bin 250 yeni dairenin yapılması öngörülüyor.

KALYON, NKY VE ANT YAPI

Mereş’te 4 milyon 9 bin metrekare alan üzerinde hazırlanan projede, toplamda 17 bin 250 dairenin yapılması planlanıyor. Afşin’de Merkez Proje Alanı’nda 750 adet yeni dairenin yapımı projesini, Kalyon ve İki Design yürütecek. Elbistan’da ise yapılması planlanan 2 bin 500 dairenin projesi NKY ve Mental Design’e verildi. Onikişubat ilçesinde Önsen Proje Alanı’nda 10 bin adet daire yapılacak inşaat işi, NKY isimli şirkete verildi. Türkoğlu Proje Alanı’nda; üretilecek 2 bin dairenin yapımı da Kalyon’a verilirken, müellifi ise ABOUTBLANK oldu. Depremin merkez üssü Bazarcix ilçesinde, İncirli Proje Alanı’nda 2 bin adet daire yapılacak. Projenin; ANT Yapı ve MKN Mimarlık tarafından yürütüleceği öğrenildi.

KUZU GRUP, EGE YAPI VE DOME ŞİRKETLERİ

Rehbere göre, Meletî’de 8 milyon 600 bin metrekare alan üzerinde 30 bin adet daire yapılacak. Battalgazi ilçesinde bulunan Çamurlu Proje Alanı’nda 15 bin adet daire projesi, Çamurlu Projesi DOME şirketine verildi. DOME ve CROSS WORK şirketleri ise müellifi oldu. Yeşilyurt ilçesinde İkizce Proje Alanı’nda 10 bin adet daire planlandı. İkizce Projesi’nin yürütücüsünün Kuzu Grup, müellifinin ise AGM Mühendislik olduğu görüldü. Doğanşehir Proje Alanı’nda ise 5 bin adet dairenin yapımı, EGE Yapı ve Mimar Mimarlık’a verildi.

HATAY KALYON DAHİL BEŞ ŞİRKETE

Depremin büyük enkaza neden olduğu Hatay’da, toplam 9 milyon 417 bin metrekare alan üzerinde 31 bin adet daire yapılacak. Rehbere göre, Antakya’da 8 milyon 617 bin metrekare alan; 10 ayrı proje alanına ayrıldı. Bu alanlar üzerinde toplamda 27 bin yeni konut üretilecek. Antakya projeleri; Kalyon, NEF, Tahincioğlu ve Optimal şirketleri tarafından yürütülecek. Bazı projelerin yürütücüleri, aynı zamanda müellifleri olacak. Belen’de 200 bin metrekare alan üzerinde bin konut yapılacak. Bu proje de Tahincioğlu şirketine verildi, müellifi Kayabay Mimarlık oldu.

Samandağ’da, Mağaracık Proje Alanı’nda 600 bin metrekare alan üzerinde yapılacak 3 bin daire projesi de Kalyon’a verildi. 

OSMANİYE’DE EGE YAPI

Osmaniye’deki Merkez Proje Alanı’nda, toplamda 1 milyon metrekare alan üzerinde 5 bin konut yapılacak. Bu proje de Ege Yapı’ya verildi.

ADANA’DA OPTİMAL

Adana’da açılacak Çukurova Proje Alanı’nda ise 400 bin metrekare arazi üzerinde 2 bin daire yapılacak. Bu projenin hem yürütücüsü hem müellifi Optimal adlı şirket oldu.