İHD Batman Şubesi 2021 hak ihlalleri raporunu açıkladı

İHD Batman Şubesi 2021 hak ihlalleri raporunu açıkladı
Yayınlama: 26.01.2022

(İHD ) Batman Şubesi, 2021 yıllında kentte yaşanan hak ihlallerine ilişkin şube binasında basın açıklaması gerçekleştirdi.

(İHD ) Batman Şubesi, 2021 yılı Ocak-Aralık ayları arasında yerel basın, ulusal basın ve  İHD Batman derneğine yapılan başvurular dâhilinde Batman’daki hak ihlalleri raporunu  kamuoyu ile paylaştı.

Basın açıklamasını okuyan İHD Batman Şube Yöneticisi Ahmet Şiray, 2016 yılında gerçekleşen darbe girişimi sonrası ağırlaşan koşullar ile birlikte hak ihlalleri kalıcı hale getirildiğini ve  2021 yılında Batman’da yaşanan hak ihlallerinden kaynaklı şubemize çok sayıda başvuru yapıldığını vurgulayarak şöyle konuştu: ‘’2021 yılında Batman’da hem derneğimize yapılan başvurular hem de yerel ve ulusal basından edinilen verilere göre; hapishanelerde uygulanan işkence ve kötü muameleden 35 kişi, ajanlık teklifi ve gözaltı yerleri dışında işkenceye maruz bırakılan 32 kişi tespit ediliştir. Yine il genelinde kolluk güçleri tarafından toplam 112 ev baskını yapılmış, kişi özgürlüğü ve güvenliğine yönelik ihlallerde 6’sı çocuk 474 kişi gözaltına alınmış, 67 kişi ise tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir. Pandemi kısıtlamalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle 139 kişiye idari ve adli para cezası kesilmiştir. Batman ili merkezinde yıl içerisinde valilik tarafından 6 kez her türlü eylem ve etkinlik yasaklanmıştır. Bu süre zarfında yapılmak istenen 22 eylem ve etkinliğe kolluk güçleri tarafından müdahale edilmiştir. Düşüncelerini ifade eden 193 kişiye karşı ise idari yaptırım uygulanmıştır. Yıl içerisinde Batman genelinde toplam 5019 hak ihlali tespit edilmiştir. Yaşanan bu hak ihlallerinin büyük bir kısmını hapishanelerde yaşanan ihlaller, kişi özgürlüğüne ve güvenliği yönelik ihlaller, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik ihlaller ve işkence yasağına yönelik ihlaller oluşturmaktadır’’ diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.