‘Musa Orhan derhal tutuklanmalıdır’

‘Musa Orhan derhal tutuklanmalıdır’
Yayınlama: 29.08.2020

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, HDP’li ve TJA’lı kadınlar, İpek Er’e tecavüz eden Musa Orhan’ın serbest bırakılmasına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

HDP Batman İl binası önünde gerçeklşen basın açıklamasına HDP Batman milletvekili Ayşe Acar Başaran, HDP Batman il kadın meclisi üyeleri ve TJA aktivistleri katıldı. Yaşamını kaybeden İpek Er’e ait fotoğraf ve dövizlerin açılmasına izin verilmezken açıklama polis ablukasında gerçekleşti.

ÖN KAPIDAN GİRDİ ARKA KAPIDAN ÇIKARILDI

Basın açıklamasında konuşan Başaran, Bugün burada yine Musa Orhan tutuklansın diye ses yükseltmek için bir araya geldik. Musa Orhan, genç bir kadını 20 gün boyunca hürriyetinden yoksun bıraktı, tecavüz etti ve ölüme sürükledi. Ama Musa Orhan kimliğinden, üniformasından kaynaklı ısrarla tutuklanmadı.  Yüz binlerce insan sosyal medyadan, sokaklardan seslendi, bu insan tehlikeli, tutuklanmalı dedi ancak bu ses Musa Orhan’ın sadece bir hafta tutuklu kalmasını sağladı.  Sadece bir hafta tutuklu kalan Musa Orhan’ın, iktidarın müdahalesiyle, İçişleri bakanının açıklamasından sonra ön kapıdan girdi arka kapıdan çıktı.

NE HUKUKEN NEDE AHLAKEN KABUL EDİLEMEZ

Musa Orhan’ın bu dosyada işlediği suç sabitken,  maktul İpek Er’in mektubu bütün basında yayınlanmışken ve adli tıp raporlarında bu suçu işlediği sabitken, Musa Orhan’ın ‘bana bir şey olmaz’ söylemini destekler nitelikte ve Musa Orhan’a bir şey olmadı.  Mektubu yayınlayan internet haber sitesine yayın yasağı getirildi, haberi yapan gazeteci arkadaşımıza soruşturma başlatıldı, Musa Orhan tutuklansın diyerek sokağa çıkan kadınlar darp edildi, partimiz İçişleri bakanı tarafından hedef haline getirildi ama devlet arkamda bana bir şey olmaz diyen Musa Orhan’a bir şey olmadı. Bu karar ne vicdanen, ne ahlaken ne de hukuken kabul edilebilir bir karar değildir.

Bu ülkede cezasızlık politikalarının sonucu olarak kadınlar katlediliyor. Bu ülkede iktidarın şiddeti teşvik etme siyaseti, iktidarın kadına düşman politikası nedeniyle hergün kadınlar katlediliyor. İlimizde birkaç gün önce genç bir kadın sadece yaşamı ile ilgili karar verdiği için, şiddete uğradığı ve tehdit edildiği bir erkekle yaşamak istemediği için sokak ortasında katledildi,  Urfa’da yine genç bir kadın oturuşu bahane edilerek yine katledildi.

KADIN KAZANIMLARINA SALDIRIYORLAR

Kadınlar artık kendimizi güvende hissetmiyoruz diyerek sosyal medyadan adalet ararken iktidarın derdi ‘İstanbul sözleşmesi’ oluyor. İktidar İstanbul sözleşmesinden neden rahatsız oluyor? İstanbul sözleşmesi sadece HDP’li ve muhalif kadınları değil, Türkiye’deki bütün kadınları koruyor, iktidara devlete sorumluluk yüklüyor. İstanbul sözleşmesi, kadınları koruyun, kadınların korunması desteklenmesi için mekanizmalar kurun diyor. Ama kadın düşmanı siyaseti yürüten AKP taraftan kadınların katliamını meşrulaştırırken bir taraftan da kayyım siyasetiyle var olan mekanizmaları ortadan kaldırıyor.

Kadınlar, hiçbir dönem bu siyasete biat etmediler, OHAL döneminde de kadınlar sokakta, alanlarda kadın kimliğiyle mücadele ettiler. Musa Orhan’ın tutuklanması için de, diğer tecavüzcülerin çocuk istismarcılarının yargılanması ve cezalandırılması için de her alanda mücadele etmeye devam edecektir, iktidarın cezasızlık politikalarının sonuç almasına izin vermeyecektir. Çünkü biz kadınlar kaznımlarımızı büyük emekle mücadeleyle elde ettik.

MUSA ORHAN DERHAL TUTUKLANMALIDIR

İktidara buradan sesleniyoruz, İçişleri bakanı aile bizim aile demişti bir aile içi mesele gibi olayın üstünü örtme çabasında olduğunu çok iyi biliyoruz eğer kadına yönelik hassasiyet varsa bu dosyayı şeffaf bir biçimde yürütürler gerçekten bir hassasiyet varsa kadını suçlu gibi gösteren yayınlara kendileri de tepki gösterir, kadınların annenin sesini dinleyecekler.  Buradan bir kez daha sesleniyoruz eğer hâlâ bağımsız, tarafsız hakimler savcılar varsa Musa Orhan derhal tutuklanmalıdır. İpek Er’in sesini yükseltmek için mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha belirtiyoruz.

Günlerdir adalet için açlık grevinde olan ancak sesi duyulmayan ve yaşamını yitiren Ebru Timtik’i de  saygıyla andığımı ifade etmek istiyorum.

Basın açıklaması ‘Musa Orhan tutuklansın’ sloganlarının ardından sona erdi.
Veysi Atmeca

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.