Polonya, İstanbul Sözleşmesi’nden çekileceğini açıkladı: Onbinlerce kadın alanlara indi

AB üyesi Polonya’daki koyu Katolik-aşırı milliyetçi hükümet, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını açıklamasının ardından ülke genelinde protestolar gerçekleşti.

Polonya, İstanbul Sözleşmesi’nden çekileceğini açıkladı: Onbinlerce kadın alanlara indi
Yayınlama: 26.07.2020

Avrupa Birliği (AB) üyesi Polonya’nın aşırı muhafazakar-milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) hükümeti, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını açıklarken daha önce çekilenlerle aynı savı ileri sürdü.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme adımlarını gelecek hafta atmaya başlayacaklarını duyuran Polonya Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, “Sözleşmenin kadına yönelik şiddetle mücadele hükümlerini kabul ediyoruz. Ancak ideolojik unsurları reddediyoruz. Biyolojik cinsiyete karşı sosyo-kültürel cinsiyet dayatılıyor” dedi. 

‘Sözleşmenin okullarda çocuklara cinsiyet kavramının biyolojinin ötesinde sosyal ve kültürel boyutlarının da olduğunun öğretilmesini gerektirdiğini, biyolojik cinsiyetin öğretilmesini talep eden ebeveynlerin haklarının ihlal ettiğini, bu gibi ideolojik unsurlarını zararlı bulduklarını’ söyleyen Ziobro, ülkedeki iç hukukun kadınları şiddetten korumak için yeterli olduğunu savundu.

Öncülük yapan ülkeye ve imzalandığı yere atıfla İstanbul Sözleşmesi denilen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden çekilme açıklaması, Polonya çapında protesto gösterileriyle karşılandı.

‘KADINA ŞİDDETİ YASALLAŞTIRACAKLAR’ 

Başkent Varşova ve diğer şehirlerde başını kadınların çektiği on binlerce kişi ‘Kadın Grevi’ sloganıyla sokaklara döküldü.

“PiS kadınların cehennemidir” yazılı pankartlar açtığı protestonun organizatörlerinden olan Marta Lempart, “Amaç ev içi şiddeti, kadına şiddeti yasallaştırmak” dedi. 

“Kadınlara karşı değil virüse karşı savaş” gibi sloganlar atan protestocular, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme yanlısı bir derneğin merkezine yürüdü.

HEM LGBT+ HAKLARINA HEM KOMÜNİZME DÜŞMAN

Muhalifleri tarafından demokrasi düşmanlığıyla eleştirilen PiS, LGBT+, kadın hakları ve kürtaj karşıtı politikalarıyla da tanınıyor. 

Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ‘LGBT+ haklarının komünizmden daha yıkıcı bir ideoloji’ olduğunu savunduğu, Polonya anayasasına eşcinsel çiftlerin evlat edinmesini engelleme vaadinde bulunduğu kampanyayla bu ay ikinci kez göreve seçildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.