Uca: Şengal asla unutulmayacak

Uca: Şengal asla unutulmayacak
Yayınlama: 03.08.2020

Êzidîlere dönük 2014’te gerçekleşen katliamın 6’ncı yıldönümü dolayısıyla Batman’da yapılan ile katliamda yaşamını yitirenler anıldı.

Şengal’e yapılan saldırılarla Êzidîlerin hala soykırım tehdidi altında olduğu vurgulanan açıklamada, dünyanın sessiz kalmasına tepki gösterildi.

HDP’li Êzidî vekil Feleknas Uca, “Şengal’in yarasını kapatmak yerine bombalıyorlar” diyerek, Türkiye’nin yaptığı hava saldırılarına tepki gösterdi. 

Batman’da Halkların Demokratik Partisi (HDP), Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, DAİŞ’in 3 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirdiği Êzidî Soykırımı’nın 6’ncı yılında açıklama yaptı. HDP il binası önünde yapılan açıklamaya Batman Milletvekili Feleknas Uca, TJA aktivistleri, HDP ve DBP’li yöneticiler katıldı.  Açıklama öncesi kadınları ablukaya alan polisler, kadınları “sosyal mesafe cezası” kesmekle tehdit etti. Yaşanan tartışmaların ardından açıklamaya katılan kadınlara “sosyal mesafe cezası” kesildikten sonra açıklama yapıldı. 

 DÜNYA SESSİZ KALDI

 HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, 3 Ağustos tarihinin kara bir gün olduğunu söyleyerek, Şengal’de tüm dünyanın gözü önünde vahşi bir soykırımın yaşandığını kaydetti. Uca, binlerce Êzidî kadın ve çocuğun kaçırıldığını, hala 3 bin kadının akıbetinin bilinmediğini hatırlattı. Êzidîlere yapılan soykırımın Êzidî kadınları şahsında tüm Ortadoğu ve dünya kadınlarına yapıldığını söyleyen Uca, “Yakın zamanda DAİŞ çeteleri tarafından Ankara’ya 3 Êzidî kadın getirildi. DAİŞ çetesinin amiri Ankara’ya kadar nasıl geliyor? Êzidî çocuklar Şengal’de kaçırıldı ve DAİŞ aileleri, çocukları Antep ve Kırşehir’e getirdi. Bu hangi hukuktur?” diye sordu.  

HDP’li vekil Feleknas Uca, Êzidîlerin 74 fermana rağmen boyun eğmediğini belirterek, “Şengal yarasından bahsettiğimizde ceza vereceklerini söylüyorlar. Ne ceza veriyorsanız verin. Şengal soykırımından sonra Türk devleti 5 defa Şengal’e saldırdı. Şengal’in yarasını kapatmak yerine, Şengal’i bombalıyorlar. Tüm dünya bu soykırıma sessiz kaldı. Şengal asla unutulmayacak” ifadelerini kullandı. (Mezopotamya Ajansı)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.